Овие соларни бури, кои можат да ја нарушат работата на комуникациските сателити, GPS и електричните мрежи, била декетрирана и фотографирана од страна на Соларно-динамичната опсерваторија, дел од американската Вселенска агенција (НАСА).Според Вселенскиот центар за временска прогноза (SWPC), овие ерупции од Х катерогија скоро еден час ја нарушиле високофреквентната радио-коуникација и нискофреквентната кои се користат за навигација на Земјата.Моменталниот соларен циклус, кој започнал во декември 2008 година, покажува дека активностите се во опаѓање, отворајќи пат до “соларниот минимум“.

Соларниот циклус во просек трае околу 11 години, а во крајната фаза ерупциите стануваат се поректи, но и понатаму можат да бидат многу силни.

Соларните бури настануваат како резултат на акумулација на магнетна енергија на едно место. 

Датум на објава: четврток, 07 септември 2017 во 16:45
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар