Одекнуваат камбаните, бијат  клепалата, во вековното духовно светилиште на манастирската слава - празникот Отсекување  на главата  на Св. Јован Крстител, блика радост и  љубов.

Денес е тежок празник., црквата определила  строг пост.

Верниците се поклонуваат пред чудотворната икона на Св.Јован . Доаѓаат  тешко болни и брачни двојки  без деца. Се верува дека славниот  Претеча,  за празникот  е  особено присутен и ги слуша молитвите на сите  кои го повикуваат.

-Ова е најголемата слава на Бигорскиот манастир кој отсекогаш на овој ден  од неговото основање собирал многу народ. И денес сме сведоци  дека доаѓа народ од сите страни на нашата татковина и исто така тоа сведочо дека овој манастир ја продолжува својата мисија ова духовно светилишт е да биде дом не смао за лугето од овој крај  туку и за пошироките краишта на нашата татковина , вели  Антолиј  монах од  Бигорскиот манастир.

-Ова е нашиот небесен Ерусалим тука се спојуваат небото и земјата јас неможам да ви го искажам моето чуство, вели една верничка. 

На вечерната богослужба, синоќа  уште еден човек прими ангелски чин, стана нов собрат, монах  под името Антониј, станувајќи  верен  на  монашкиот завет.

 Денеска имаме голем број верници кои што се воцрквуваат токму во Бигорскиот манастир тоа е голем труд на старецот и тој секогаш не советува дека тоа треба да го чуваме и негуваме и дека секогаш треба да се молиме за  народот затоа што без Бога незнам како би опстанале, вели новит монах Антониј.
Отсекувањето на главата на Свети Јован Крстител е еден од големите 15 христијански празници од есенскиот циклус .  

Датум на објава: понеделник, 11 септември 2017 во 10:33
Соња Рилковска
Обновено во: 11:16

коментари

остави коментар