Во нив биле вработени 20 илјади лица, но не сите како нововработени зашто дел од нив претходно работеле во македонското стопанство. Едно вработување државата ја чинело 11 илјади евра,покажала  калкулацијата на трошоците за една работна позиција. Таквата политика била политика за економско шоу, а не политика за економски раст ќе рече владиниот портпарол Миле Бошњаковски, изнесувајќи детали од досега тајните договори.

Најголем дел од 225-те милиони евра, нешто над 130 милиони евра  претходната влада потрошила на ставката- трошоци за привлекување на странски инвеститори, но детали за тоа се очекуваат претстојниов период. Немало посебен водич на критериуми и унифициран правилник кој и зошто преговарал. Преговарале од министер до советници. Важеле различни правила на игра со компаниите, па на некоја и се давале илјада евра по работник на некоја 11 илјади евра. Различни аршини имало и во однос на обуките. За оваа ставка од буџетот се платени пет милиони евра. Некоја компанија добивала по сто евра по вработен, некоја по три илјади евра. Десет милиони евра ја чинело државата за инфраструктура за странските фабрики.

Договорите со странските инвеститори биле со рочност од  десет години. Сите договори такви какви што се  ќе бидат почитувани од актуелната влада и нема да биде раскинат ниту еден, објасни Бошњаковски дополнувајќи дека износот на добрата што странските  компании ги набавиле од  македонските, изнесувал само еден процент од нивните вкупни набавки.

Бошњаковски уште рече дека сите овие податоци ќе бидат доставени до македонските правосудни органи а дека направената анализа е врз основа на парите што претходната влада ги префрлала директно на сметките на странските компании. 

Датум на објава: среда, 13 септември 2017 во 14:43
Мирјана Трпческа
Обновено во: 14:45

коментари

остави коментар