Утре ќе биде објавен и пакет мерки за  поддршка на странските компании. Ќе содржат три главни столба – за поддршка на гринфлд и браунфилд инвстиции, за компании што веќе работат за да продолжат и понатаму да растат, и за рестартирање на компании кои се во стечај и ликвидација.

- Сите оние компании кои се подготвени да испорачаат раст на својот приход во текот на тековната година ќе бидат финансирани и поддржани од државата во текот на наредната година во облик  на поврат на одредени средства, но тие средства нема да бидат враќани во дискрециско право на преговарање, туку средствата ќе бидат враќани исклучиво во одредени критериуми и подеднакви за кој било инвеститор дали е гринфилд инвестиција или станува збор за постојни економски капацитети, рече Анѓушев.

Во германските инвестиции во земјава работат повеќе од 15.000 македонски граѓани, а од година в година, посочи директорот на Германската компанија расте и трговската размена помеѓу двете земји.

Странските инвеститори во наредниов период да помогнат во изнаоѓање решенија, апелираше Заев, за мерките да започнат да функционираат до крајот на годината. 

Датум на објава: среда, 13 септември 2017 во 15:02
Ивана Стојановска
Обновено во: 15:31

коментари

остави коментар