Вакво уверување добил претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пеце Грујовски на денешната средба со директорот на Управата за извршување на санкции Јовица Стојановиќ.

- Јавноста виде во какви услови работат вработените во затворите. Очигледно има потреба од многу сериозен пристап во решавањето на проблемите и потребен е вистински социјален дијалог доколку сакаме да дојдеме до конечни и прифатливи решенија за вработените, изјави Грујовски по средбата.
Договорено е да има и претставник на Синдикатот во работната група која ќе работи на измени на Законот за извршување на санкции. Ова, како што рече Грујовски, им дава за право да веруваат дека ќе се изработи подобар закон бидејќи ќе бидат сослушани и предлозите на Синдикатот.
По донесувањето на новото законско решение договорено е да се пристапи кон потпишување на колективен договор со што, како што изјави Грујовски, ќе се решат поголем дел од проблемите.

Во однос на флексибилното работно време кое беше воведено со одлука на Влада, Грујовски изјави дека секоја институција различно ја толкува и применува.
- Имаме различно толкување од институција до институција. Имаме институции кои го промениле работното време и почнуваат од 7:30 без да им се даде можност на флексибилно работно време, а има институции кои почнуваат од 8:00 часот исто така без флексибилно работно време, изјави Грујовски.
Поради тоа, ќе побараат средба во Министерството  со цел одлуката да биде подеднакво применета во целата држава.

Датум на објава: четврток, 14 септември 2017 во 11:25
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар