Тој истакна дека програмата Еразмус плус нуди можности за доедукација на кадарот во компаниите, за трансфер на стручно знаење што ќе овозможи зголемување на капацитетот на вработените.

- Буџетот за 2018 година преку оваа програма е над шест милиони евра, и овие средства во значителна мера би придонеле за градење на кадарот во компаниите, рече Зарков, додавајќи оти квалификуван работен кадар е нешто есенцијално што го бараат сите компании.
Директорот на Националната агенција за европски образовни програми Дарко Димитров, рече дека агенцијата преку Еразмус плус настојува да вклучи и приватни компании.

- Еден од најважните приоритети е премостување на јазот што се јавува меѓу светот на образованието и светот на реалната работа, при што оваа програма значително може да придонесе на сите млади луѓе пред се, но и на сите вработени да се доедуцираат и искуствата и знаењата да ги применат директно на пазарот на трудот, истакна Димитров.

- Грантовите се движат од илјада до 300.000 евра, во зависност од акцијата и концептот на проектот за кој се аплицира. Вообичаено компаниите првично аплицираат за тренинзи и обуки што целосно ги покриваат трошоците за спроведување тренинзи на своите вработени, односно ги покриваат трошоците за пат, котизација за учество доколку се работи за платен тренинг и тие грантови обично се движат од 10.000 до 50.000 евра, рече Димитров и додаде дека две стопански комори се добитници на вакви грантови.

Тој истакна оти се нуди можност и домашните компании да побараат практиканти од земјите членки на ЕУ, на ист начин како што од нашите универзитети се испраќаат практиканти, што, според него, придонесува за интернационализација на самите компании и развивање на контакти надвор од земјата.
Апликациите за соодветните акции се наоѓаат на Интернет страницата на Агенцијата, НАЕОПАМ www.na.org.mk и се пополнуваат електронски, на англиски јазик. 

Датум на објава: четврток, 14 септември 2017 во 14:05
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 14:31

коментари

остави коментар