Во Словенија минималната плата ќе изнесува 736 евра за оние кои ќе работат осум часа дневно

Словенечката партија „Левица“ пред јавноста претстави предлог закон за минимална плата со која се предвидува нова формула за утврдување на минималната плата од 2021 година.

Претставена е и нова формула за стапката за зголемување на минималната плата за 2019 и 2020 година.

Законскиот предлог веќе начелно го усвоија сите коалициони партии, известува агенцијата „СТА“.

Според тој предлог, минималната заработка, која во моментов изнесува 638.42 евра нето, ќе биде зголемена следната година на 667 евра, односно на 700 евра во 2020 година.

Минималната плата во моментов ја одредува министерот задолжен за труд и тоа врз база на инфлацијата и тоа опционо на основа на другите макроекономски движења.

Според новата формула која ќе стапи на сила од 2021 година, минималната плата во Словенија ќе мора да биде повисока од минималните трошоци за живот за најмалку 20 проценти, што во моментов би изнесувало 736 евра месечно, изјави лидерот на „Левица“ Лука Месец на денешната конференција за новинари.

Според неговите зборови, формулата обезбедува “сите оние кои работат осум часа дневно повеќе да не бидат на границата на сиромаштијата, како досега“.

„Левица“ исто така бара сите бонуси утврдени со закон и колективните договори да бидат исклучени од минималната заработка и да бидат исплаќани одвоено од 2019 година.

Податоците на Министерството за труд покажуваат дека околу 42.000 луѓе, од кои скоро 35.000 во приватниот сектор, во моментов добиваат минимална плата.

Меѓутоа, зголемувањето на минималната плата во јануари, како што е предложено, всушност ќе влијае врз примањата на околу 70.000 работници, изјавил Месец.

Здруженијата на работодавци изразиле воздржаност спрема предлогот за зголемувањето на минималната плата, бидејќи работодавците стравуваат од падот на профитабилноста и конкурентноста, додека синдикатите ги поддржуваат најавените измени.

Иран со одговор до САД :,, Не потклекнуваме , ќе продолжиме со извозот на нафта”

Иран ќе продолжи со извоз на нафта и покрај санкциите на САД .

Иранскиот претседател Хасан Рохани најави дека ќе продолжи извозот на нафта и покрај американските санкции кои се дел од психолошката војна и кои неминовно ќе пропаднат.

Со новите санкции кон Иран , која е трета земја во светот про производство на нафта, САД сака да го присили Техеран да се откаже од производството на балистички ракети и развојот на нуклеарната програма.

,,Нема да потклекнеме пред овој притисок. Ќе продолжиме да извезуваме нафта . вашите регионални политики се покажаа неуспешни , а вие за тој неуспех од Јемен и Авганистан до Сирија , го обвинувате Иран . “ , рече Рохани , додека насобраниот народ извикуваше ,,Смрт за Америка”.

Канал 5 од Будимпешта: Груевски е се уште во Унгарија и чека азил

Груевски е се уште во Будимпешта и чека азил.Унгарската опозиција е против посебен третман во неговиот случај.

Имено, во унгарскиот Парламент денеска се случуваше вистинска драма на пратеничките прашања.

Опозициониерите бараат анкетна комисија да го истражи целиот случај, но некои пратеници бараат и кривична одговорност против непознат сторител.

Во Будимпешта е нашиот репортер Александар Видиновски.

Димов: Никогаш ниту сум бил осуден, ниту сум бегал од изрекување на каква било казна

Македонија до сега имаше низа примери на бегство на високи функционери кои беа обвинети или осудени. Екс министерот за здравство Владо Димов реагира на вчерашниот прилог на Канал 5 .

Никогаш не сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување на каква било казна, вели Димов.

„Контекстот во кој е спомнато моето име е апсолутно неадекватен од причина што никогаш ниту сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување од било каква казна. Напротив, во мојот случај постапките кои се водени против мене се завршени со одбивателна пресуда и со запирање на постапката за наводно неплатен данок,па оттаму жртвите на режимот не можете да ги поистоветувате и да ги ставате во ист кош со креаторите на истиот. Ова дотолку повеќе што одлуките за мојот случај се јавно достапни и сте имале обврска истите да ги проверите. Останатите лица кои ги споменавте се осудени со правосилни судски пресуди, реагира Владо Димов.

притисни ентер