И вториот нацрт-амандман помина на Комисијата за уставни прашања

Со девет гласа „за" и седум „против" попладнево помина и вториот нацрт амандман за уставни измени во собраниската Комисија за уставни прашања.

Со вториот нацрт амандман за измена на Уставот во Преамбулата на највисокиот правен акт одлуките на АСНОМ се заменуваат со Прогласот од АСНОМ и се додава Охридскиот рамковен договор.

На вториот ден од расправата ставовите на власта и опозицијата одеа во истите насоки, како и претходно. За опозицијата со вториот нацрт амандман се бришат најважните државотворни документи  за македонскиот народ и се урива правно државниот континуитет на историјата на државата.

Власта останува на ставот дека предлогот е добар и прифатлив, со него не се урива историскиот континиуум на државата, напротив тој се задржува и со него се апсолвираат сите девет одлуки од АСНОМ.

Шефот на македонската дипломатија Никола Димитров во обраќањето пред членовите на собраниската комисија истакна оти е мошне важно за вакви прашања коишти се од највисок интерес за државата да постои отвореност и подготвеност за дијалог за работите да бидат изработени на најдобар можен начин.

Реплицирајќи на пратеникот од ГРОМ Панчо Минов кој предложи да се вметне и референцата со која што ќе се спомене Уставот од 1991 година, но исто така и дел со којшто ќе се споменат сите уставни измени што произлегле од Охридскиот рамковен договор, Димитров истакна оти тој во целиот процес разговара со најреномираните експерти од оваа област и тие предлози ќе ги земе предвид.

-Ваков пристап најмногу ни треба во овие дебати особено кога разговараме за вакви прашања. Во однос на разговорите меѓу Република Македонија и Република Грција државотворно правните одлуки на АСНОМ не се спорни. Тие се наведени во прогласот, ние можеме да најдеме и друга формулација за овој  амандман, но мислам дека вие и јавноста треба да знаете дека државотворните одлуки на АСНОМ апсолутно не се спорни. Можеме таа формулација да ја споменеме ако  согледаме дека тоа е подобро, рече Димитров.

Пратеникот Трајчо Димков од ВМРО-ДПМНЕ истакна дека со овој предлог амандман предлагачот ги брише одлуките на АСНОМ како конститутивни акти во процесот на создавање на Република Македонија како држава и на нивно место единствено го вметнува прогласот од Првото заседание на АСНОМ, како и  Рамковниот договор.

-Власта со еден амандман одлучи да ги избрише деветте историски одлуки на АСНОМ од кои четири имаат државотворно значење за Македонија, рече Димков.

Според неговата сопартијка Слаѓана Митовска, со овој амандман се урива  правно државниот континуитет на историјата на Република Македонија.

-Со него добиваме историја која ќе нема правно државен континуитет на којшто ќе може да се повикаме, рече таа и праша зошто и ние „како и Република Грција немаме црвени линии кои нема да бидат преминат"и.

Според неа, со предлог амандманот се задира и во суверенитетот на Република Македонија.

Министерот Димитров реплицирајќи истакна дека е лесно да се остане во ровот и фокусот да биде кон црвените линии. Нагласи дека во Грција сеуште се актуелни инсистирањата на одредени политички струи во нашето име воопшто и да не е содржан зборот Македонија.

Пратеничката Ивана Туфегџиќ реплицирајќи на забелешките за вметнување на Рамковниот договор во Уставот, нагласи оти со него веќе се предизвикани 14 измени на највисокиот правен акт поради што не е несоодветно тој да биде внесен во него.

На денешната седница беше отворена и расправата за третиот нацрт амандман. Меѓутоа расправата по него ќе продолжи утре во 11 часот.

Шефот на дипломатијата накусо го објасни третиот нацрт амандман, којшто се  однесува на членот три од Уставот на Република Македонија.

-Врз основа на Договорот се утврдува меѓусебната постоечка граница меѓу Репбулика Македонија  Република Грција како неповредлива меѓународна граница, при што се презема реципрочна обврска ниту една од двете држави да нема некакви претензии кон кој било дел од територијата на соседната држава, ниту пак претензии за промена на нивната меѓусебно постоечка граница. Двете држави исто така се обврзаа дека нема да поддржуваат претензии од трети страни во однос на неповредливоста на нивната заедничка граница, рече Димитров.

Република Македонија и Република Грција се обврзаа, додаде тој, да го почитуваат суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседот и да не поддржуваат какви било активности на трети страни насочени кон суверенитетот, територијалниот интегритет или политичката независност на другата држава.

Исто така, нагласи Димитров двете држави презедоа обврска во согласност со целите и начелата на Повелбата на Обединетите нации да се воздржуваат од закани или употреба на сила, со намера да се наруши нивната меѓусебно постоечка граница.

Министерот појасни во членот 3 од Уставот е регулирано дека територијата на РМ е неделива и неотуѓива, постојната граница на РМ е неповредлива, РМ нема територијални претенизи кон соседните држави, а границата на РМ може да се менува само во согласност со Уставот, а врз принципот на доброволност согласно општо прифатените меѓународни норми.

-Со амандманот практично предлага додавање на нов став со кој се декларира почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави, појасни шефот на македонската дипломатија./MИА

Иран со одговор до САД :,, Не потклекнуваме , ќе продолжиме со извозот на нафта”

Иран ќе продолжи со извоз на нафта и покрај санкциите на САД .

Иранскиот претседател Хасан Рохани најави дека ќе продолжи извозот на нафта и покрај американските санкции кои се дел од психолошката војна и кои неминовно ќе пропаднат.

Со новите санкции кон Иран , која е трета земја во светот про производство на нафта, САД сака да го присили Техеран да се откаже од производството на балистички ракети и развојот на нуклеарната програма.

,,Нема да потклекнеме пред овој притисок. Ќе продолжиме да извезуваме нафта . вашите регионални политики се покажаа неуспешни , а вие за тој неуспех од Јемен и Авганистан до Сирија , го обвинувате Иран . “ , рече Рохани , додека насобраниот народ извикуваше ,,Смрт за Америка”.

Канал 5 од Будимпешта: Груевски е се уште во Унгарија и чека азил

Груевски е се уште во Будимпешта и чека азил.Унгарската опозиција е против посебен третман во неговиот случај.

Имено, во унгарскиот Парламент денеска се случуваше вистинска драма на пратеничките прашања.

Опозициониерите бараат анкетна комисија да го истражи целиот случај, но некои пратеници бараат и кривична одговорност против непознат сторител.

Во Будимпешта е нашиот репортер Александар Видиновски.

Димов: Никогаш ниту сум бил осуден, ниту сум бегал од изрекување на каква било казна

Македонија до сега имаше низа примери на бегство на високи функционери кои беа обвинети или осудени. Екс министерот за здравство Владо Димов реагира на вчерашниот прилог на Канал 5 .

Никогаш не сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување на каква било казна, вели Димов.

„Контекстот во кој е спомнато моето име е апсолутно неадекватен од причина што никогаш ниту сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување од било каква казна. Напротив, во мојот случај постапките кои се водени против мене се завршени со одбивателна пресуда и со запирање на постапката за наводно неплатен данок,па оттаму жртвите на режимот не можете да ги поистоветувате и да ги ставате во ист кош со креаторите на истиот. Ова дотолку повеќе што одлуките за мојот случај се јавно достапни и сте имале обврска истите да ги проверите. Останатите лица кои ги споменавте се осудени со правосилни судски пресуди, реагира Владо Димов.

притисни ентер