Средба на министерот за култура Адеми со амбасадорот на Шпанија, Емилио Лорецо Сера

Министерот за култура Асаф Адеми во просториите на Министерството за култура оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Шпанија, Емилио Лорецо Сера.

Според соопштението од Министерството,на средбата соговорниците истакнаа дека Република Македонија  и Кралството Шпанија придаваат големо значење на  развојот на пријателските односи меѓу двете земји коишто се карактеризираат со висок степен на пријателство и меѓусебно разбирање.

Што се однесува на културната соработка меѓу Македонија и Шпанија, министерот Адеми нагласи дека е на солидно ниво,  со континуирано претставување на македонската и на шпанската култура во двете земји, истакнувајќи ја притоа и важноста од нејзино продлабочување преку поголема размена на експерти, уметници и проекти. Тој  предложи и воспоставување директна соработка меѓу филхармониите на двете земји, што би резултирала со реализација на заеднички проекти и гостувања на оркестрите и на диригентите. Исто така, Адеми му предложи на амбасадорот Сера и воспоставување директна соработка меѓу Музејот на современата уметност од Скопје со некој од музеите во  Шпанија кои ја третираат современата уметност, како: Музејот на современата уметност од Барселона, Музејот за современата уметност „Естебан Висенте“ од Сеговиа, Институот за модерни уметности во Валенсија, „MACA-музејот за современа уметност“ во Аликанте.  

Амбасадорот Сера, пак, ја истакна поддршката на Шпанија за европската интеграција на Република Македонија. Тој, исто така, ја пренесе и заинтересираноста на Министерството за култура на Кралството Шпанија за воспоставување интензивни културни врски, што би резултирало со поголема соработка меѓу установите од областа на културата, реализација на проекти и размена на уметници, а сѐ со цел поголема промоција на шпанската и на македонската култура во двете земји.

Иран со одговор до САД :,, Не потклекнуваме , ќе продолжиме со извозот на нафта”

Иран ќе продолжи со извоз на нафта и покрај санкциите на САД .

Иранскиот претседател Хасан Рохани најави дека ќе продолжи извозот на нафта и покрај американските санкции кои се дел од психолошката војна и кои неминовно ќе пропаднат.

Со новите санкции кон Иран , која е трета земја во светот про производство на нафта, САД сака да го присили Техеран да се откаже од производството на балистички ракети и развојот на нуклеарната програма.

,,Нема да потклекнеме пред овој притисок. Ќе продолжиме да извезуваме нафта . вашите регионални политики се покажаа неуспешни , а вие за тој неуспех од Јемен и Авганистан до Сирија , го обвинувате Иран . “ , рече Рохани , додека насобраниот народ извикуваше ,,Смрт за Америка”.

Канал 5 од Будимпешта: Груевски е се уште во Унгарија и чека азил

Груевски е се уште во Будимпешта и чека азил.Унгарската опозиција е против посебен третман во неговиот случај.

Имено, во унгарскиот Парламент денеска се случуваше вистинска драма на пратеничките прашања.

Опозициониерите бараат анкетна комисија да го истражи целиот случај, но некои пратеници бараат и кривична одговорност против непознат сторител.

Во Будимпешта е нашиот репортер Александар Видиновски.

Димов: Никогаш ниту сум бил осуден, ниту сум бегал од изрекување на каква било казна

Македонија до сега имаше низа примери на бегство на високи функционери кои беа обвинети или осудени. Екс министерот за здравство Владо Димов реагира на вчерашниот прилог на Канал 5 .

Никогаш не сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување на каква било казна, вели Димов.

„Контекстот во кој е спомнато моето име е апсолутно неадекватен од причина што никогаш ниту сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување од било каква казна. Напротив, во мојот случај постапките кои се водени против мене се завршени со одбивателна пресуда и со запирање на постапката за наводно неплатен данок,па оттаму жртвите на режимот не можете да ги поистоветувате и да ги ставате во ист кош со креаторите на истиот. Ова дотолку повеќе што одлуките за мојот случај се јавно достапни и сте имале обврска истите да ги проверите. Останатите лица кои ги споменавте се осудени со правосилни судски пресуди, реагира Владо Димов.

притисни ентер