CNN со обвинение против Трамп (ВИДЕО)

CNN објави дека покренува тужба протв американскот претседател Доналд Трамп поради одземената акредитација на нивниот новинар Џим Акоста .

Освен Трамп , CNN  тужи уште петмина функционери во Белата куќа – шефот на кабинетот Џон Кели , портпаролката Сара Сандерс , нејзиниот заменик Бил Шајн , шефот на тајната служба , Џозеф Кленси и службеникот кој на Акоста му ја одзеде акредитација , чиј идентитет засега не е познат.

Белата куќа во средата му ја одзеде акредитацијата на Акоста по прес конференцијата на која новинарот аргументираше со претседателот. Откако Акоста му постави серија непријатни прашања,

Трамп нареди да му биде одземен микрофонот , а откако новинарот не сакаше да се повлече без добиени одговори , доби навреди од Трамп.

СЕММ иницира формирање мрежа за справување со говорот на омраза во медиумите

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска иницира формирање мрежа за справување со говорот на омраза во медиумите.

На денешната средба во хотелот „Мериот" во Скопје, како што информираат од СЕММ, присуствувале претставници на професионалните медиумски и новинарски здруженија, државни тела за заштита на човековите права, државни и регулаторни тела и граѓански организации.

– Процесот за приклучување кон иницијативата е отворен за сите заинтересирани организации, здруженија, институции и медиуми кои работат на јазиците на различните заедници, велат од СЕММ.

Заинтересираните може да се обратат до СЕММ како координатор на иницијативата.

Поднесени седум амандмани за уставните измени

Седумте амандмани најмногу се однесуваат за државјанството или за  членот 2, од предлог уставниот закон.

Пратениците Села и Рашиди од Алијанса на Албанците  бараат во членот 2 став 2 зборовите „македонско/граѓанин“ да се заменат со зборот „граѓанин“, а во образложението навеле дека тоа се бара за да се овозможи еднаквост во изразување на државјанството на сите граѓани на Република Македонија. Интервенција во истиот став бараат и пратениците на Беса Зендели и  Билали но тие предлагаат овој став  да гласи:

„Од денот на влегување во сила на амандманот XXXIII, граѓаните на Република Северна Македонија имаат државјанство на Република Северна Македонија“.

 За истиот став од членот 2 на уставниот закон поднесе амандман и Мухамед Зекири од СДСМ. Овој пат неговото барање е допрецизирање на ставот со тоа што на крајот на реченицата да се додадат зборовите „што не ја определува ниту пак ја прејудицира етничката припадност на граѓаните“.

Сличен амандман на овој поднесоа 5 пратеници на Независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тие предлагаат во членот 2 став 2 по зборот „Македонија“ да се додадат зборовите „со што не ја предодредува етничката припадност на граѓаните“.

Амандманот го предлагаат, за да се постигне дистинкција меѓу државјанството и етничката припадност на сите граѓани на Република Македонија.

„Овој амандман докажува дека не сме и нема да бидеме Северномакедонци, туку сме и ќе бидеме Македонци, како што и другите припадници се и ќе бидат Албанци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци и други“, пишува во образложението потпишано независната пратеничка група.

 Пратениците на Алијанса на Албанците се бараат и да се додаде член 1-а во кој меѓу другото ќе стои и дека се  граничиме со Косово, заради како што велат во образложението Македонија ја признала оваа соседна земја.

„Државната граница на Република Македонија е нејзината постојна граница со Република Албанија, Република Бугарија, Република Грција, Република Србија и Република Косово“.(не го читам само телоп)

Пратениците од независната пратеничка група поднесоа  амандман со кој бараат менување на членот 1 став 2 од уставниот закон и предлагаат да го поништување на    уставот во случај договорот да не биде ратификуван во Грција.

Ова е трета и последна фаза од уставните измени кои се прават согласно Договорот од Преспа.

Штип ќе инвестира 60 милиони денари во нови улици и тротоари

 Општина Штип наредната година во инфраструктурни проекти ќе инвестира 60 милиони денари. 

Оваа сума е дел од Програмата за уредување на градежно земјиште за Општина Штип за 2019 година.

Овие средства, како што појасни Силвана Николова од Одделението за урбанизам во општина Штип, се за изградба на нови улици, тротоари, за реконструкција на постоечките улици, но и за изработка на инвестициска техничка документација.

-Во развојните Програми предвидени се изградба на обиколницата, што го поврзува булеварот „Гоце Делчев" со улицата „Борис Крајгер", со населбата Сењак и предвидениот мост на реката Брегалница. Исто така предвидени се и партерни уредувања во централното градско подрачје, кај аптеката Зегин, потоа во центарот, местото викано Аргач, а се предвидуваат и изработка на детски катчиња, спортски терени и друго, вели Николова.

Таа потенцираше дека нови тротоари ќе се градат над коритото на реката Отиња. Додаде дека ова е новото сообраќајно решение за градот Штип, што чини 650.000 евра, а кое како што вели, треба да го реши и проблемот со сообраќајниот хаос и паркирањето во централното градско подрачје. 

притисни ентер