Делегација на Собранието на Република Македонија на зимската сесија на ПССЕ во Стразбур

Делегацијата на Собранието на Република Македонија ќе земе учество на зимската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), која се одржува од 21 до 25 јануари, jaвува дописникот на МИА од Стразбур.

Македонската делегација во Стразбур е предводена од претседателот на делегацијата Бетиан Китев, Африм Гаши и Шпреса Хадри. Тие за време на сесијата во Стразбур ќе имаат можност да го сослушаат обраќањето нa претседателот на Финска, чија земја претседава со Советот на Европа..

Покрај тоа, финскиот министер за надворешни работи ќе ја претстави работата на Комитетот на министрите.

Зимската сесија ќе го означи на некој начин и официјалниот почеток на кампањата за нов генерален секретар на најстарата паневропска организација. Кандидати се Дора Бакојани, поранешен министер за надворешни работи на Грција, белгискиот министер за надворешни работи и одбрана Дидие Рејндерс, хрватската министерка за надворешни работи и заменик претседател на вадата, Марија Пејчиновиќ Буриќ и поранешниот литвански премиер, Андриус Кубилиус.

ПССЕ ќе одржи заедничка дебата за јавните медиумски сервиси во контекст на дезинформаците и пропагандата, како и за слободата на медиумите како услов за демократски избори. Ќе се дебатира и за управување со Интернет и човековите права.

ПССЕ треба да ги ажурира насоките за фер и праведни референдуми и ќе ја испита компатибилноста на шеријатскиот закон со Европската конвенција за човекови права. Исто така, ќе се расправа и за мерката за одземањена државјанството како мерка за борба против тероризмот, а ќе се дискутира и за промовирање на правата на лицата коишто им припаѓаат на националните малцинства.

Меѓу другите дебати во текот на оваа паневропска парламентарни недела во Стразбур е борбата против неказнивоста преку насочени санкции во случајот Сергеј Магнитски и слични ситуации, за подобро следење на препораките на Европскиот комитет за спречување на тортурата, како и на еволуцијата на процедурата за мониторинг на ПССЕ во 2018 година и периодично преиспитување на усогласеноста со обврските на Исланд и Италија со членството во Советот на Европа.

Втората заедничка дебата ќе се фокусира на дискриминација во пристапот до вработување и потребата за активно население коеќе ги интегрира лицата со посебни потреби.

Пред бирото на ПССЕ пристигнаа и две барања за итни дебати, една за „Намерната руска агресија против Украина: прекин на мировниот процес и закана за европската безбедност”, а втората за „Влошување на состојбата на политичката опозиција во Турција: што може да се направи за да се заштитат основните права во една земја-членка на Советот на Европа?”.

На кратка пленарна седница на 21 јануари, непосредно пред 13 часот, членовите на ПССЕ ќе се заложат за преземање активности во нивните национални парламенти за елиминирање на сексизмот, вознемирувањето и насилството врз жените.

Инаку на оваа зимска сесија е најевно дека нема да учествува парламентарната делегација на Руската Федерација, која една недела пред сесијата изгласа замрзнување на руската членарина во Советот на Европа, која изнесува 30 милиони евра, одлука која што може да доведе до излегување на Русија од организацијата./МИА

МФ: Повратот на ДДВ во јануари натфрлен за 16,8% во однос на лани

Во јануари фирмите добија 2,2 милијарди денари поврат на данок за додадена вредност (ДДВ), или 35,7 милиони евра.

Ова е за 315 милиони денари или 16,8 отсто повеќе во однос на истиот месец лани, се наведува во соопштението од Министерството за финансии.

Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека продолжува праксата на редовен и неселективен поврат на ДДВ, што е значајно за одржување на ликвидноста во стопанството.

-Редот кој го воспоставивме со повратот на ДДВ, односно обезбедувањето на редовен и неселективен - автоматски поврат, е значаен за подобрување на ликвидноста во стопанството. Со тоа се обезбедува нормално работење на фирмите, но и се стимулира инвестициската активност - истакнува Тевдовски.

Во насока на обезбедување на автоматски поврат на ДДВ, Управата за јавни приходи направи и Модул за автоматски поврат и пребивање даноци кон сите даночни обврзници, кој ќе биде имплементиран во текот на годинава.

Инаку минатата година, Министерството за финансии изврши вкупно поврат на ДДВ кон фирмите  во износ од 23,1 милијарда денари (375,6 милиони евра). Тоа е за 3,7 милијарди денари (или 60 милиони евра) повеќе во однос на 2017 година, или за 19,3% повеќе.

Се запали конзерваториумот ,,Чајковски” во Москва(ВИДЕО)

Рано утрово се запали зградата на државниот конзеравториум ,,Чајковски” во Москва.

Според медиумите , нема повредени во пожарот , а штетата дополнително ќе се утврдува.

На самото место пожарот го гаснат 15 противпожарни тимови.

Куба на референдум – капитализам или социјализам

Над 8 милиони Кубанци утре излегуваат на референдум за новиот Устав , кој и покрај измените , го задржува социјалистичкото уредување на државата.

Новиот Устав на Куба би требало да го замени оној од 1976 , во кој ќе се признае приватната сопственост и странски вложувања. Граѓаните ќе треба да одговорат на прашањето ,,Дали ќе го ратификувате новиот Устав на Републиката”.

Власта , предводена од претседателот Мигел Дијаз Канел лобира како никогаш до сега за одговорот ,,да” , со реклами на сите ѕидови , автобуси , во медиумите и на социјалните мрежи.

Опозицијата , пак ги повикува луѓето да гласаат ,,не”. Според анкетите , 70 до 80 проценти од граѓантите се за измени на Уставот , а првите резултати ќе бидат познати в понеделник попладне.

притисни ентер