Рецепт на Бобан Трповски
Постапка:
Во подлабок сад се става: 1 кг. пченично брашно, 1-2 лажички сол и 1-2 л. вода.
Состојките се мешаат со жица се додека не се добие хомогена смеса без грутки.
Во друг подлабок сад се става: 1 кг. пченкарно брашно, 1-2 лажички сол и 1-2 л. вода.
Истата постапка се повторува како и кај пченкарното брашно.
Во тенџере со 400 мл. масло се топи 100 гр. путер.
Тепсијата се премачкува со добиената смеса и врз неа се става сачот со жар.
По неколку минути со црпалка се посипува од смесата со пченично брашно и се поклопува со сачот.
По неколку минути се добива првата кора.
Истата постапка се повторува и со смесата од пченкарно брашно.
Треба да се добијат 20 кори од пченкарно и пченично брашно.
Корите се редат една врз друга и се печат дополнително под сач.
Потоа се сече во форма на баклава и така сечена се пече уште дополнителни 20 минути.
При печењето се става и жар под тепсијата.