Кацарска: Првото поглавје од преговорите не се отвара веднаш по одлуката на ЕУ

Директорката на Институтот за европска политика, ЕПИ, Симонида Кацарска, во разговор за МИА се осврнува на изјавите на комесарот Хан за "подготвителната" фаза на преговори, но и на капацитетот на македонската администрација.

Директорката на Институтот за европска политика, ЕПИ, Симонида Кацарска, во разговор за МИА се осврнува на изјавите на комесарот Хан за "подготвителната" фаза на преговори, но и на капацитетот на македонската администрација да се сноси со преговарачкиот процес.

Изјавата на европскиот комесар за проширување, Јоханес Хан, дека Европската Комисија ќе предложи отворање на "подготвителна" фаза на преговорите за Северна Македонија во јуни предизвика бура реакции во јавноста и сомнеж дека всушност ЕУ повторно бара изговори да не ги започне ефективно преговорите со земјава. Но, всушност, ако се суди според новиот преговарачки пристап на ЕУ, тоа што го изјави Хан не е изненадување, бидејќи процесот е побавен отколку што бил пред петнаесетина години кога влегуваа земјите од источниот блок, објаснува Кацарска.

–Идеалното сценарио за јуни е Советот да усвои одлука со која се закажува првата меѓувладина конференција, тоа е почетокот на преговорите, а најдоброто сценарио за нас е Советот на Европската Комисија да и побара преговарачка рамка, објаснува Кацарска.

Со други зборови, во јунските заклучоци (доколку тогаш на агендата на Советот биде ставено проширувањето на дневен ред) најпозитивното сценарио за Македонија би било тие да гласат дека "земјите членки на Комисијата да дадат мандат за преговарачка рамка со изглед за свикување меѓувладина конференција (МВК) во декември 2019". МВК го означува ефективниот почеток на преговорите. До тогаш Македонија мора да помине и преку процесот на билатерален скрининг, кој е различен и покомплексен од сегашниот, подготвителен скрининг, бидејќи тогаш администрацијата ќе треба активно да реферира за сработеното пред ЕК и пред земјите членки.

-МВК не значи отворање на поглавја автоматски, бидејќи дотогаш нема да биде завршен билатералниот скрининг, а според новиот пристап, ЕК прави извештаи за тоа колку одредена земја е спремна да ги започне преговорите во одредено поглавје и за поголем дел поглавја става одредници за отворање на поглавјето, познати како opening benchmarks. После тоа, откако земјата ќе ги исполни тие одредници, ЕК прави извештај на проценка на исполнување на тие одредници, а ова се сѐ временски периоди што треба да се земат предвид, нагласува директорката на ЕПИ.

Што значи дека откако ќе се одобри одлуката за старт на преговори, ЕК ќе објавува дополнителни извештаи за нашата земја, овој пат за отворање на поглавјата. Тие одредници Македонија треба да ги исполни, по што повторно Комисијата ќе треба да ги оцени. Секоја од овие етапи може да трае до шест месеци, некогаш и година дена. Во идеално и забрзано сценарио, Македонија би можела да го отвори првото поглавје во текот на идната година, како што посакува Владата, но не би било невообичаено тоа да се случи во 2021.

Но, без оглед на отворањето на првото поглавје, билатералниот скрининг и извештаите на ЕК за одредниците веќе треба да ја мобилизираат администрацијата и да носат промени, доколку постои политичка волја.

-Требаше да ни биде нешто и подготвителниот скрининг, врз основа на него требаше веќе да постојат проценки за тоа каде се наоѓаме во одредени поглавја, овој процес ќе оди напред, нема да нѐ чекаат, колку порано се подготвиме тоа подобро, вели Кацарска, и го дава примерот со Романија, чија најголема грешка била што не почнала да се спрема уште за време на подготвителниот скрининг.

Колку е подготвена Македонија за преговорите ЕПИ не е во можност да процени бидејќи Владата сѐ уште не ја утврдила до крај институционалната структура за преговори, а документите од подготвителниот скрининг не се јавно достапни, бидејќи се сопственост на Европската Комисија и Владата тврди дека не добила дозвола да ги објави. Надежта сега е дека кога ќе почне билатералниот скрининг, јавноста ќе биде повеќе информирана. Билатералниот скрининг ќе биде и корисен за да се утврди капацитетот на администрацијата да преговара со ЕУ. За успешни преговори, објаснува Кацарска, важно е да се создаде силно "јадро" во институциите наместо систематски експертизата да се бара надвор.

-Ние тоа што го слушаме и од Владата е некогаш прашалник дали има доволно капацитет одвнатре, сме слушнале такви размислувања од многу министри, па дали ќе треба да се потпираме на надворешни искуства, тие дискусии постојат, но мислам дека мора да се најде експертизата внатре во администрацијата за ваков долг и тежок процес. Може да имате експертска помош од надвор, но тежината ја носат луѓето внатре во администрација. Прашањето е дали пронајдено тоа клучно јадро во администрација, вели Кацарска за МИА.

Секретаријатот за европски прашање е граден токму по тој принцип на инвестиција во капацитетот на домашно административно јадро способно да се сноси со предизвиците од ЕУ, меѓу другото преку стипендирање на луѓе кои потоа се враќале да работат во СЕП, принцип кој "не е невозможно да се реплицира", смета директорката на ЕПИ.

Кацарска потсетува дека кога ќе започнат преговорите ќе бидат од посебна важност не само да се вклучи граѓанскиот сектор во процесот, туку пред сѐ Собранието.

-Сѐ уште не се разрешени механизмите за улогата што би ја имала Собранието во преговарачкиот процес. Само за споредба, во мноштво земји преговарачките позиции ги усвојува Собранието или соодветните собраниски комисии.

Кацарска за крај укажува и дека при изборот на преговарачкиот модел ќе биде важно да се пронајде добриот баланс помеѓу ефикасноста и транспарентноста на процесот. Бидејќи брз и ефикасен процес претпоставува помалку транспарентност и вклучување на разните чинители во општеството, додека пак инклузивниот процес можеби е побавен но има поголем легитимитет, објаснува Кацарска. /МИА

Морбидно: Работници од погребално во Тексас го испуштиле мртовецот по скали, семејството во шок

Семејство од Тексас ја тужи мртовечницата во Хјустон, велејќи дека се соочуваат со „тешка ментална болка“ откако двајца вработени го испуштиле телото на нивниот татко, оставајќи „вдлабнатини и модринки“ на неговата глава.

Наводниот инцидент се случил на 14 јуни 2021 година, кога двајца работници од мртовечницата Твинвуд ги превезувале посмртните останки на Хуан Мехија од станот на вториот кат на неговата ќерка, пренесува NBC News.

Семејството поднело тужба во јуни, две години по неговата смрт, барајќи повеќе од 1 милион долари. Првпат беше објавено од „Дејли бист“, во кој се наведува дека Хуан Мехија починал од рак.

Семејството рече дека вработените во Твинвуд изгледале млади и „видливо се двоумеле во донесувањето одлуки“ додека се обидувале да го пренесат телото на Мехиа по скалите на метална носилка, според тужбата.

Еден од членовите на семејството се понудил да помогне во носењето на носилката, но вработените одбиле, стои во тужбата. Истиот член на семејството им предложил на вработените да побараат помош од соработниците, но тие рекле дека не им е потребна помош.

Синот на Мехија, Вилијам Мехија, потоа ја затворил вратата од станот додека вработените почнале да го транспортираат телото. Тогаш тој „слуша удар“.

„Тужителот Вилијам Мехија потоа слушна неколку удари по ред“, се наведува во тужбата.

Вилијам Мехиа рече дека почекал момент и ја отворил вратата за да најде превртената носилка, а главата и горниот дел од телото на неговиот татко „изложени на земја“, се вели во тужбата. Тој истрчал долу и избезумено се обидел да го покрие телото на својот татко „со тоа што ги стави рацете околу него во обид да го заштити од погледот на соседите“, се вели во тужбата.

Во тужбата се наведува и дека Вилијам Мехија се обидел да ја крене носилката и им викал на вработените да му помогнат. Тие ја подигнале носилката, го вратиле телото на неа и ја поставиле носилката на рамка со тркала за да се натовари во возилото.

За време на таа борба носилката му ја приклештила раката, предизвикувајќи му болки во раката и грбот, се вели во тужбата.

Вработен кој се јавил на телефон во мртовечницата Твинвуд во вторникот одбил да коментира за NBC News.

Вилијам Мехија го пријавил инцидентот во локалното погребално. Од погребалното претпријатие му рекле дека ќе истражат што се случило, според тужбата. Погребниот дом подоцна го контактирал Вилијам Мехиа и му кажале дека вработените наводно изјавиле дека инцидентот не се случил како што тој го опишал и дека безбедно го спуштиле телото за да можат да го прилагодат товарот, се наведува во тужбата.

Семејството дури четири дена подоцна сфатило дека телото било оштетено.

„При гледањето на телото на Хуан Мехија, обвинителот Вилијам Мехија, неговата мајка Маргарет Мехиа и сестрите, тужителите Мишел Мехија и Мелоди Мехија-Бариос, забележале вдлабнатини и модринки на главата на Хуан Мехија “, се наведува во тужбата.

Гледајќи ги посмртните останки на Хуан Мехија како такви „предизвикале огромна емоционална болка“ за семејството, се наведува во тужбата, „па дури и го попречиле процесот на тагување на неговото семејство“.

Семејството и нивниот адвокат не биле веднаш достапни за коментар за NBC News.

Мет Дејмон ни по 20 години брак не ја испушта од вид прекрасната сопруга, уживаат на плажа

И по речиси 20 години брак, Мет Дејмон и неговата 47-годишна сопруга Лусијана Баросо изгледаат вљубени како и секогаш додека уживаат во романтичен ден на плажа во Мајами, Флорида.

Последниве денови познатиот 52-годишен актер беше во Њујорк на настан организиран од Стела Артоа, а по пристигнувањето на одмор со сопругата изгледаше прилично опуштено. Освен тоа, холивудскиот ветеран може да се пофали со одлична физичка форма и мускули, што ги покажа на плажата. Тоа беше и можност да ги покаже своите многубројни тетоважи, кои го вклучуваат името „Луси“ на десната рака, што секако е посветено на неговата сопруга, а во 2019 година ги напиша имињата на нивните четири ќерки; Алексије (24), Изабел (16), Гија (14) и Стела (12).

Не помалку привлечно изгледаше и неговата сопруга, која ја покажа својата фантастична фигура во светло сини бикини. Таа се заштити од сонцето со бела капа, а својот аутфит на плажа го комплетираше со големи обетки и очила за сонце.

Пред да заминат заедно на капење, имале пријатен разговор со луѓето на плажата.

Инаку, парот моментално го смета Њујорк за свој дом, но имаат убави спомени од Мајами. Актерот ја запознал Лусијана додека таа работела како келнерка во Мајами Бич, каде тој ја снимал комедијата „Засекогаш заедно“. Покрај тоа, нивните ќерки Изабела и Гиа се родени во Мајами.

Додека се појавуваше на телевизија со неговата колешка од „Опенхајмер“ Емили Блант, Дејмон откри една работа што предизвикува тензија во неговиот брак. На прашањето дали е подобро да спие сам или со партнерката, актерот одговорил дека повеќе сака да спие со сопругата, но дека таа поверојатно ќе дреме сама.

„Хрчам и тоа ја згрозува“, објаснил Дејмон.

Неодамна, Мет се здружи со режисерот на „Bourne Identity“ Даг Лиман за да го сними „The Investigators“, за кого ко-сценарист беше неговиот долгогодишен пријател Кејси Афлек. Заплетот следи двајца провалници кои бегаат со помош на еден од нивните терапевти по неуспешен грабеж. Филмот моментално е во постпродукција, а треба да излезе во 2024 година.

Разлутени навивачи на Интер Мајами праќаат заканувачки пораки по новото поскапување на билетите

Навивачите на Интер Мајами се бесни на клубот по објавувањето на цените на билетите за следната сезона.

Тие станаа толку скапи што навивачите го искажуваат својот гнев на социјалните мрежи и го повикуваат клубот, кој досега ги нарекуваше нивно отчукување на срцето за непочитување на нивните фанови.

Најевтините годишни билети за домашните натпревари на Интер Мајами во МЛС годинава се продадени за 485 долари, а следната година ќе бидат 884 долари. Оние кои се поблиску до теренот чинеа 3600 долари, а ќе бидат 7650. Иако навивачите очекуваа дека доаѓањата на Лионел Меси, Серхио Бускетс и Жорди Алба ќе се одразат на цената на билетите, не очекуваа вакво поскапување.

Има и такви кои напоменуваат дека Интер Мајами се уште не игра на стадион кој би можел да го оправда таквиот скок на цената и дека квалитетот на играта не е таков што билетите би требало да бидат толку поскапи. Меѓу билетите, најскапи се оние на ВИП позиции, чија цена сега се искачува на 45.000 долари.

Патем, годишните билети важат само за натпревари одиграни во регуларниот дел во МЛС, не за оние во купови, плејоф... Значи вкупно 17 натпревари.

За споредба, Тотенхем ги има најскапите годишни билети во Премиер лигата. Нивната цена е 2500 долари. Англискиот и европски шампион Сити ги продава за 1.277 долари, пишува Дејли Мејл.

притисни ентер