Потребни состојки: 250 гр. канелони, 400 гр.морски плодови, 100 гр. ориз, 500 мл. хопла, 500 мл. доматен сос, 2 чешни лук, малку пармезан, маслиново масло, мешавина од бибер, рузмарин, свеж босилек, ловоров лист и магдонос.
Постапка:
Во тава со загреано маслиново масло се пропржуваат морските плодови околу 5 минути.
Во текот на пржењето се додава сечкан лук и се зачинува со: мешавина од бибер, рузмарин и магдонос.
Потоа се додава ориз и се продолжува со пржењето уште неколку минути.
Со добиената смеса се полнат канелоните.
Полнетите канелони се полеваат со загреана хопла зачинета со бибер и ловоров лист.
Озодгора се додава доматен сос и пармезан.
Се додава свеж босилек и се зачинува со бибер.
Се пече во загреана рерна околу 20 минути на 220 степени.