Иако договорот со Иран го смета за „најлош договор на сите времиња“, американскиот претседател Доналд Трамп засега не посегнува по санкции.

 На европските партнери во преогворите - Велика Британија, Франција и Германија тој им даде рок од 120 дена за отстранување на „ужасните недостатоци“ од договорот и за убедување на Иран. Владата на Трамп одбива да преговара директно со Иран.

Трамп во својата писмена изјава бара да се спроведуваат построги инспекции и да се осигура дека Иран никогаш нема да може да направи нуклеарна бомба. Сите договори би морало да бидат со неограничен рок, бара американскиот претседател. Освен тоа, според него, ракетната програма и атомската програма би требало да бидат поврзани, а не да се третираат одделно.

Но, Иран не ги прифаќа новите барања од САД. 

Иран соопшти дека нема да прифати никакви измени на нуклеарниот договор со светските сили од 2015 година и дека ќе одговори на санкциите на САД, пренесуваат агенциите.

 Iran je saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD, javljaju agencije.

Датум на објава: сабота, 13 јануари 2018 во 10:49
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 15:25

коментари

остави коментар