„На моите европски пријатели им велам, немој да создадете втор Груевски, бидејќи Заев ги има сите предуслови да разбере и да се отвори кон реално решение. Ќе работиме за ова решение и се надевам дека ќе добиеме одговор и ќе се избегне мешањето на трети страни кои ќе го отежнат пристапот кон ова решение. “ - вели Коѕиас, кој уште еднаш ги повторува неговите веќе добро познати ставови, дека нашата земја треба да ја научи културата на политички компромис и консензус, а Европа да не не разгалува како што го правела тоа во минатото.

„Сегашната влада во земјата го намали тонот (во однос на претходната реторика) и на комуникациско ниво, би рекол, дека е покоректна. Но, во суштина, немам видено ништо ново. Сепак, чекам. Кон крајот на август ќе одам во Скопје и се надевам дека со министерот за надворешни работи ќе разговараме за прашањето,затоа што последниот пат не се осврнавме на тоа. “ – коментира шефот на грчката дипломатија.

Во текот на денот, веројатно штом заврши со обврски на самитот за надворешни прашања на ЕУ во Брисел, Коѕиас ќе се сретне со Нимиц. Средбата доаѓа по посетата на Нимиц во Скопје, каде што рече дека не носи нов и конкретен предлог. Патувањето од Македонија, Нимиц, не го продолжи кон Атина, како што обично практикува, бидејќи шефот на грчката дипломатија во тој период беше во Швајцарија каде што се водеа преговорите за кипарското прашање и не беше во можност да го прими медијаторот. 

Датум на објава: понеделник, 17 јули 2017 во 13:52
Сања Ристовска
Обновено во: 15:38

коментари

остави коментар
  1. NV
    Prekin na razgovorite. Edinstvenoto resenie za Makedonskiot narod.