На над 3.600 граѓани не им бил дозволен излез од земјава

На над 3.600 македонски граѓани од почетокот на годината граничните служби не им дозволиле излез од земјата, најмногу поради обидот да патуваат во земјите на Унијата, без обезбеден повратен билет. Невладина организација обвинува дека нај дискриминирани во тој правец биле Ромите.
Ромите се најдискриминирани од пограничните служби при обид за патување во земјите - членки на Европската унија, обвинуваат од невладината организација Рома. Според оваа невладина организација, оние кои се обиделе да посетат свои роднини и пријатели и покрај претходно обезбедените неопходни документи, граничната полиција ги вратила со образложение дека бараат азил.

Од Граничната полиција тврдат, обвинувањата не се основани. Поради недостиг на документи подеднакво не им е дозволен излез од земјава на сите кои сакаат да патуваат во земјите од Европската унија, а притоа не ги исполниле сите услови. Нормите и критериумите се од ЕУ, а македонските гранични служби со обврските за интегриран систем само ги спроведуваат.

Од МВР информираат, од почетокот на годинава до пред четири дена од граничните премини кон Србија, Бугарија, Косово, Албанија и Грција по разни основи не им е дозволен излез на 3.686 граѓани со македонски пасош, најмногу поради обид да патуваат во земјите на Европската унија без обезбеден повратен авионски билет, гаранција, лично осигурување или без пари. Обидите да се излезе од земјава и да се бара азил благовремено се спречуваат и од причини што Македонија не е земја од ризично подрачје.

Иран со одговор до САД :,, Не потклекнуваме , ќе продолжиме со извозот на нафта”

Иран ќе продолжи со извоз на нафта и покрај санкциите на САД .

Иранскиот претседател Хасан Рохани најави дека ќе продолжи извозот на нафта и покрај американските санкции кои се дел од психолошката војна и кои неминовно ќе пропаднат.

Со новите санкции кон Иран , која е трета земја во светот про производство на нафта, САД сака да го присили Техеран да се откаже од производството на балистички ракети и развојот на нуклеарната програма.

,,Нема да потклекнеме пред овој притисок. Ќе продолжиме да извезуваме нафта . вашите регионални политики се покажаа неуспешни , а вие за тој неуспех од Јемен и Авганистан до Сирија , го обвинувате Иран . “ , рече Рохани , додека насобраниот народ извикуваше ,,Смрт за Америка”.

Канал 5 од Будимпешта: Груевски е се уште во Унгарија и чека азил

Груевски е се уште во Будимпешта и чека азил.Унгарската опозиција е против посебен третман во неговиот случај.

Имено, во унгарскиот Парламент денеска се случуваше вистинска драма на пратеничките прашања.

Опозициониерите бараат анкетна комисија да го истражи целиот случај, но некои пратеници бараат и кривична одговорност против непознат сторител.

Во Будимпешта е нашиот репортер Александар Видиновски.

Димов: Никогаш ниту сум бил осуден, ниту сум бегал од изрекување на каква било казна

Македонија до сега имаше низа примери на бегство на високи функционери кои беа обвинети или осудени. Екс министерот за здравство Владо Димов реагира на вчерашниот прилог на Канал 5 .

Никогаш не сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување на каква било казна, вели Димов.

„Контекстот во кој е спомнато моето име е апсолутно неадекватен од причина што никогаш ниту сум бил осуден ниту сум бегал од изрекување од било каква казна. Напротив, во мојот случај постапките кои се водени против мене се завршени со одбивателна пресуда и со запирање на постапката за наводно неплатен данок,па оттаму жртвите на режимот не можете да ги поистоветувате и да ги ставате во ист кош со креаторите на истиот. Ова дотолку повеќе што одлуките за мојот случај се јавно достапни и сте имале обврска истите да ги проверите. Останатите лица кои ги споменавте се осудени со правосилни судски пресуди, реагира Владо Димов.

притисни ентер