Заев апелира до пратениците да се сподели одговороноста за влез во ЕУ и НАТО

Во собраниската Комисија за уставни прашања, премиерот Зоран Заев уште еднаш апелираше до пратениците од ВМРО-ДПМНЕ да гласаат за уставните измени и да се изјаде консензус и единство за прашањето поврзано со влез во ЕУ и НАТО. 

- Да се обидеме да се исправиме пред одговорноста и одлуките. Секој со своите ставови. Кажано е се, се повторуваат ставовите, но прашањето е дали можеме да изградиме консензус, единство, нешто зад кое ќе застанеме заедно, рече Заев додавајќи дека НАТО и ЕУ се речиси единствените работи и политички и етнички што не обединуваат. 

Прашањето, според него, е што ќе правиме со НАТО и со ЕУ ако ја пропуштиме и оваа шанса. 

- Никој не го чепка името Македонија. Се појаснува името Македонија. Да, гордост е на сите нас. Го појаснуваме, го дефинираме. Знам дека никој нема територијални аспирации. И знам дека сите сме демократи луѓе. Знам дека си ја сакаме Македонија и сакаме да биде признаена од сите. И знам дека одговорноста за НАТО и за ЕУ е на сите, рече Заев. 

Кажа дека разговарал со сите пратеници и дека знае дека на огромен број од пратениците од опозицијата тешко им паѓа помислата да се испушти оваа шанса.

- Подобар договор нема. Дајте да видиме можеме ли со уставниот закон да промениме нешто што оди паралелно за да може да ги приближиме ставовите. Можеме ли некако да го зацврстиме тоа со идентитетот и со јазикот, да разговараме со нешто што ќе не сплоти, но дефинитивно НАТО и ЕУ остануваат нешто што политички не држи заедно. Воопшто договор не е возможен. Да ја осигураме и обезбедиме иднината и на сегашните и на идните генерации, дајте со одговорноста да се носиме. Без опозицијата ние не можеме ништо да направиме во Парламентот. Не можеме. Имаме пратеници, немаме двотретинско мнозинство, рече премиерот.

Повторно апелираше до пратениците.

- Имаме време и сега, имаме време и на пленарната седница. Граѓаните ќе бараат одговори, ќе одминат месеци, денови и години. Дали сме биле на нивото на историската одговорност сите, со сите свои одговорности кои и политички ги носиме. Немам проблем за политичката одговорност. Ја ставам на маса каква и сака нека е. Дај да ја обезбедиме оваа држава. Да ја обезбедиме заедно. На ова прашање не личи заедно. Апелирам да размислиме до самиот крај на носењето на одлуките, рече Заев. 

Реплики предизвика обраќањето на пратеникот Трајчо Димков од ВМРО-ДПМНЕ, за кого Предлогот за пристапување кон уставни измени е непрецизен и нејасен и побара да не се злоупотребува волјата на граѓаните, посочувајќи на резултатите од референдумот. Негова, како што кажа, замолница е да се седне да се разговара и владејачките партии и опозицијата да најдат начин како да се излезе од оваа ситуација. Не е добро, според него, барањето на сила нешто да се направи, со „закрвавувања, омраза“... 

- Бришете се што е македонско, македонската историја, не само на Егејска Македонија туку и на тукашната рече Димков.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров во однос на референдумот праша на кој народ се повикува ВМРО-ДПМНЕ и кој глас посилно се слуша: тој на над 609.800 кои гласале за, тие што гласале против 37.700 или граѓаните што молчеле.

- Како ќе го чуеме гласот на граѓаните што молчеле. Значи побаравме совет од граѓаните, не добивме целосен совет, бидејќи излезноста не е постигната. Меѓутоа, гласноста е 610.000 наспроти 38.000, а се друго е молк. Со РМ владеат 610.000 и на парламентарни и на локални избори. Ке има прилика и ќе зборувам за одговорност, а пред сите нас бидејќи мислам премногу имаме „вие“ и „ние“, а премалку ги имаме реалниот контекс и иднината на нашата, рече Димитров.

Вие кажавте, одговори Димков, дека референдумот не е успешен, а имаме и изјава од ДИК.

- Имате најголема одговорност, можеби  најхрабар сте, можеби  единствен, вие, што се потпишавте на тој договор. Вие ќе си го носите товарот на вашиот попис, рече пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ.

Иван Стоиљковиќ од Демократската партија на Србите во Македонија во дебатата предложи Собранието да иницира донесување одлука резултатот од референдумот на 30 септември да се тргне настрана, бидејќи тоа е еден од кумулативните услови за грчката страна да го ратификува Договорот од Преспа во нивниот Парламент. Посочи на опасност дека овој Договор би можел да ја доживее судбината на Времената спогодба од 1995 година. Стоиљковиќ укажа дека пратениците во своите одлуки можат да се водат од законите и Уставот.

Заев на ова кажа дека за да не дојде до оваа ситуација, ќе решаваат институциите и дека затоа беше донесена одлуката референдумот да биде консултативен. Според него, пратениците не се далеку од договор само доколку сакаат заедно да ја споделат одговорноста. 

- Дајте да го направиме квантниот скок, рече премиерот Заев.

Во една од репликите Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ кажа дека тој не памети покомплицирана состојба во државата од оваа. Укажа на проблемите што, според него, ќе се појават во грижата на нашата земја за Македонците во светот и во соседството. 

Самка Ибраимовски од Партијата за целосна еманципација на Ромите, рече дека ќе ги поддржи уставните измени и оти Ромите, кои ги претставува во Парламентот, секогаш биле за ЕУ. Ова, според него, е голема шанса што не смее да се пропушти. Првпат, како што рече, сите соседни земји пријателски се настроени кон Македонија. Ги повика пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, како што рече да не ставаат „сопки“. 

Протест во Романија против измените на Законот за правда

Низ цела Романија протестираа судските службеници против измените на Законот за правда.

Измените во Законот биле донесени со итен декрет од Владата , што го довело во прашање почитувањето на владеење на правото. За следната недела штрајк и проптести најавуваат и обвинителите.

Владиниот декрет на предлог на министерот за правда Тудорел Тоадер го менува начинот на избор на државните обвинители и ги отстранува повеќето надзорни органи задолжени за општинските судови.

ЕУ и американскиот Стејт Департмент веќе оценија дека со оваа измена се нарушува независноста на правосудството и владеењето на правото.

Во Хрватска продаваaт магла и тоа во тегли (ФОТО)

Во хрватскиот град Карловац се продаваат тегли со магла , што се нудат како сувенир.

Во пордавниците за сувенири во карловац почна продажбата на теглички со магла за 20 куни (2,69 евра) . Авторката на сувенирот Морана Рожман гарантира дека во секој тегличка од 450 грама има 100% магла од Карловец.

Вели дека не е многу оригинален производ , зашто во Лондон со децении се продава спакувана магла , но е изненадена од интересот.

Рожман вели дека поради четирите реки , во Карловец има доволно магла и за да остане и за да се продаде.

МНР објави прирачник за медиуми за употреба на новото име

Министерството за надворешни работи на својата веб страница објави прирачник за медиумите за употреба на новото име, Република Северна Македонија, согласно Договорот од Преспа.

Официјалното име, како што се наведува во прирачникот, е Република Северна Македонија, скратено Северна  Македонија.

Националноста (државјанството) е македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, официјалниот јазик е македонски јазик, кодовите се МК и МКД, а придавката македонски се употребува во однос на етничкиот и културниот идентитет, јазикот, историјата, културата, наследството, територијата и останатите атрибути.

Овие термини во тој контекст се сосема различни во однос на оние кои се користат за означување на регионот Македонија во Грција.

Во прирачникот се наведуваат примери за точна и неточна примена на придавката.

Правилно: македонски етнички идентитет, македонски јазик, македонска култура, македонска територија, македонски граѓани, македонска историја, македонски планини, македонска литература, македонско кирилско писмо, македонска храна, македонски цркви…

Неточно: придавки како „северно македонски", „с. македонски" и „северномакедонски".

Во прирачникот се дава појаснување и за употребата на придавката во однос на државата, нејзините органи, јавни и приватни институции и се што е поврзано со државата, основано согласно закон и финансирано од државата за активности во странство. Придавката тука треба да гласи „од Република Северна Македонија" или од „Северна Македонија".

Правилно: Влада на Република Северна Македонија, претседател на Северна Македонија, министер за надворешни работи на Република Северна Македонија, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј" на Северна Македонија.

Неточно: „северно македонски", „македонски", „с. македонски" и „северномакедонски".

Во однос на активностите, придавката може исто така да гласи „македонски".

Правилно: македонска економија, здравствениот сектор на Република Северна Македонија, македонска уметност, македонска музика, македонско земјоделство, македонска артихтектура, прехранбена индустрија на Северна Македонија.

Неточно:  „северно македонски", „с. Македонски" и „северномакедонски".

притисни ентер