Што се „крие“ договорот со Грција?

Сложен договор, со многу „ако“  во него – ова е првиот впечаток што се одбива за договорот за името што го постигнаа премиерите Заев и Ципрас.

Верзијата на англиски јазик, која ќе биде единствената официјална, ја објавија грчките медиуми синоќа.

Договорот е распослан на 19 страници,  има 20 члена, поделени во преамбула и 3 поглавја.

Дефинирањето на името, употребата, именувањето на јазикот и државјанството, како и кодовите се дефинирани со членот 1 став 3, кој има 8 потточки.

Се е познато, па така тука само ќе повториме:

Она што не е сосема јасно од договорот е до каде ќе оди внатрешната употреба.

Премиерот Заев не беше прецизен во одговорот дали ќе треба да се сменат имињата на МАНУ, македонската опера и балет, македонската радиотелевизија.

Потточката Ф на членот 1, став 3 предвидува:

придавската одредница на државата, за нејзините официјални органи, и други јавни субјекти ќе ја следат линијата на официјалното име на втората страна или нејзиното скратено име, кои се „на Република Северна Македонија“ или „ на Северна Македонија“.

Ова остава простор да се толкува дека сите називи на институциите кои се основани или се во сопственост на државата да мора да го променат името.

Со  членот 1 се дефинира и дека уставните измени треба да се направат до крајот на оваа година, а државата ќе има најмногу 5 години да ги промени сите официјални документи во јавната администрација кои се користат за меѓународна употреба,  како и тие што се за внатрешна, а може да се користат и надвор, како што се дипломите. 

Останатите, што се само за внатрешна употреба, ќе се менуваат постепено, до влезот во ЕУ.

Ставот 12 од членот 1, дефинира дека уставната измена ќе се направи со еден амандман, со кој истовремено ќе се смени името низ целиот текст на уставот.

Овој член открива и дека освен промена на членот 49 од уставот, кој се однесува на малцинствата, државата ќе треба да ги смени и преамбулата и членот 3 од уставот, кој се однесува на менувањето на границите. Како точно ќе треба да гласат, во договорот не пишува.

Најинтересни за јавноста се членовите 7 и 8 од договорот.

со членот 7 се објаснува дека двете страни различно ги сфаќаат термините „Македонија“ и „македонски“, во историски контекст и културно наследство.

Така, кога тие се користат за Грција. Овие термини не ја опишуваат само регионот и жителите на северниот дел од Грција, туку и нивните особини, како хеленската цивилизација, историја, култура и наследство на тој регион од антиката до денес.

Кога пак се користат за Македонија, овие термини ја опишуваат

територијата, јазикот народот и неговите особини, како историјата, културата и наследството, различно од тоа што го поима Грција за овие термини. 

-Втората страна забележува дека нејзиниот официјален јазик македонскиот јазик, е од групата на јужнословенски јазици.

Страните забележуваат дека официјалниот јазик и останатите особини на втората страна не се поврзани со античката хеленска цивилизација, историја, култура и наследство на северниот регион на првата страна – стои во ставот 4 од членот 7.

Членот 8 пак, дефинира дека во рок од 6 месеци откако договорот ќе стапи на сила, Македонија ќе треба да направи ревизија на спомениците, јавните градби и инфраструктурата и доколку тие на било кој начин се поврзуваат со античката историја на Грција, ќе преземе мерки и ќе ги коригира за да се обезбеди почитување на наследството.

Ставот 3 од овој член 8, предвидува во никаква форма да не се користи поранешното знаме со 16 кракото сонце, а во рок од 6 месеци да биде отстрането од сите јавни места и јавна употреба на територијата.

Ова не се однесува на археолошките артефакти.

Со ставот 4 пак, двете страни се обврзуваат да ја почитуваат стандардизацијата на обединетите нации за географските имиња и топонимите на територијата на другата земја, со давање на предност на употребата на ендонимите наместо егзонимите. ова значи дека во земјава ќе треба да ги прифати и употребува новите грчки имиња на селата и градовите во северна Грција.

Останатите членови од договорот предвидуваат соработка и зближување на различни нивоа, од дипломатско до безбедносно, економско, културно, научно, спортско и тн.

Мирен протест пред Собранието

Мирно и без инциденти мина вечерашниот протест пред Собранието на Република Македонија.

Околу стотина граѓани се собраа прад законодавниот дом за да го искажат незавоволството поради постигнатиот Договор со Грција.. Тие пееја патриотски песни, извикуваа слогани за Македонија и бараа оставка од Владата..

Претседателот Иванов им го додели признанието „Инженерски прстен 2018“ на најдобрите студенти од техничките факултети

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на свеченост одржана во Вилата Билјана во Охрид, го додели признанието „Инженерски прстен 2018" на најуспешните дипломирани студенти од техничките факултети.

По повод 15 годишниот јубилеј, Инженерска институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, на претседателот Иванов, му додели признание за континуирана поддршка на манифестацијата „Инженерски прстен", како значаен сегмент во промовирање на инженерството и инженерските струки во Република Македонија.

Во своето обраќање пред присутните македонскиот претседател истакна дека овие млади научници и инженери се идните градители на напредокот и на благосостојбата на Република Македонија.

- Мора да направиме се, младите научници и инженери да ги заземат своите места во образованието, институциите, компаниите. Тие се столбот на развојот на секое стопанството, бидејќи економскиот раст на државите се темели токму на развојот на високите технологии. И многу повеќе од тоа, бидејќи инженерите од техничките факултети се тие што ја имаат моќта да го менуваат светот и реалноста, рече претседателот Иванов.

Тој нагласи дека му претставува чест што како Претседател на Република Македонија, на јубилејната десетта генерација и оддава признание доделувајќи ги овие инженерски прстени.

- Инженерскиот прстен не е само признаниe, туку е и обврска за вас да му останете верни на вашиот професионален повик. Тоа е повик да нудите решенија, да проектирате, да градите и создавате, да бидете креативни и иновативни, рече претседателот Иванов, охрабрувајќи ги младите да продолжат да ги усовршуваат своите вештини и да ги надградуваат своите знаења.

Според македонскиот претседател, најуспешни држави се оние кои продуцираат вакви високовалитетни кадри и затоа треба да продолжиме да инвестираме во образованието, но и да работиме на подготвеноста на институциите и бизнис секторот да ги препознаат и прифатат младите теленти и да им овозможат натамошен напредок и развој, во Република Македонија.

Проф. д-р Христина Спасевска, претседател на Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија, зборувајќи за значењето и за историјата на манифестацијата, рече дека покровителството од страна на претседателот на државата уште од самиот почеток, го потврдува значењето на оваа иницијатива.

-Сѐ започна пред 15 години, кога група универзитетски професори и професионалци, ентузијасти и членови на Инженерската институција на Македонија си поставија за цел промовирање на инжерските дисциплини кај младите, истакнување на најдобрите и укажување дека само со квалитетни инженери, може да се следат трендовите во науката и новите технологии, што единствено ќе овозможи развој на сопствената земја, рече г-а Спасевска.

Претседателот на Комората на овластени архитекти и овластени инженери, проф. д-р Миле Димитровски, изјави дека добитниците на инжинерскиот прстен доаѓаат од првите пет најдобро рангирани универзитети и од факултети со високи оценки за акредидатцијата и дека истите се пример дека треба да се вложува во себе за што е важно и знаењето и оценките и навременото завршување на започнатото.

Во име на наградените дипломци благодарност упати Александар Ѓерасимовски, потенцирајќи дека Инженерскиот прстен е најпрестижната награда за еден млад и квалитетен инженер, кој е движечката сила во технолошкиот развој во нашето општество.

- Привилегија за нас е членството во Клубот на носители на инженерскиот прстен кој ги обединува добитниците на ова престижно признание и ни овозможува остварување контакти со најдобрите од секоја сфера на инженерството, рече Ѓерасимовски.

Тој додаде дека масивниот развој во сите сфери од техниката бара квалитетен кадар и упати апел до соодветните институции во државата, да создадат услови младите луѓе да останат и да го дадат својот придонес во развојот на нашата татковина.

Традиционалната манифестација „Инженерски прстен" која е во организација на Инженерската институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, а под покровителство на претседателот на Република Македонија, претставува поттик за изучување на инженерството и придонес за формирање на квалитетен инженерски подмладок, компатибилен со развиените земји.

Во изминативе петнаесет години ова признание го добиле најдобрите 150 дипломирани студенти кои што ги негуваат инжeнерските дисциплини.

Ферид Мухиќ во „Само вистина“

Мухиќ: Договорот со Грција без преседан е најбесмисленииот и најпарадоксалниот договор, камен од камен не остана од нас

Гостин во ,,Само вистина“ вечерва беше независниот пратеник Ферид Мухиќ, дел од парламентарното мнозинство, кој потврди дека на денот на гласањето за Договорот не бил ниту во Скопје а камо ли во парламентот и воопшто не гласал, независно што некои електронски медиуми јавија дека гласал ,, За,,.

Мухиќ смета дека договорот е најирационалниот и најбесмислениот договор и договор кој можеби ќе беше подобро да претпоставува да им дадевме територија или пари на Грција или да го сменевме само името на државата и по цена да немало Македонија во него, но никако ваков договор со кој, според него, се брише историјата на еден народ , се бришат сите етникуми во Македонија не само Македонците туку и Албанци, Турци, Власи, Турци, Роми  итн и дека целта била менување на границите и јасно разграничување на Муслиманите и Христијаните.. Сепак Мухиќ смета дека премиерот Заев бил храбар што конечно ги дотуркал работите до овде и штом прифатил ваков договор, бил приморан на тоа , смета независниот пратеник Мухиќ. Мухиќ смета дека за промена на име не треба ни граѓаните да излегуваат на референдум, бидејќи ниту тие можат да менуваат нешто што да менуваат не можат да арчат нешто што не го спечалиле. Со овој договор се порекнува Македонскиот национален идентитет, смета Мухиќ.

Повеќе погледајте во видеото во вечерашната „Само Вистина“.

притисни ентер