„Њујорк Тајмс“: Американски агенти собрале докази дека Савидис работел против договорот од Преспа

И покрај тоа што на почеток информациите за наводно руско мешање во референдумот за некои изгледаа претерани и тенденциозни.

Текстот во угледниот Њујорк Тајмс фрла сосема ново светло  за случајот и открива дека некој давал пари граѓанското изјаснување во Македонија да пропадне. Клучна фигура е Иван Савидис, сопственикот на ПАОК, кој го паметиме како вооружен со пиштол влета на фудбалски натпревар.

Според Хелен Купер и Ерик Шмит, авторите на статијата во  Њујорк Тајмс, токму Савидис работел како руски канал за поткопување на договорот меѓу Македонија и Грција кој значи влез на земјата во НАТО. Савидис кажа дека ништо од ова не е вистина и се закани со тужби до авторите и медиумите кои ја објавија оваа статија.

Во текстот за прв пат се открива дека американците формирале таканаречено  „Тело за борба против руското мешање во изборите во некои европски земји“ и токму луѓето кои таму работат, кон крајот  пролетва забележале дека една од целите може да биде Македонија. Според објавеното, Стејт департментот, ЦИА, Европската команда на Пентагон со седиште во Штудгард, работеле на оваа проблематика.

Во меѓувреме, противниците на референдумот веќе почнале активно да работат, а во текот на летото во Македонија се појавиле стотици нови веб-страници, фејсбук и тивтер профили, преку кои се бараше бојкот на гласањето и се ширеле лажни вести за да се збунат граѓаните околу договорот со Грција. Преку следење на комуникациите и разговорите на Савидис, според  Њујорк Тајмс, лесно се открило дека тој директно со 300 до 350 000 евра ги финасирал протестите во Македонија и поддржувчите на бојкотот се со цел, Преспанскиот договор да пропадне и Македонија да не влезе во НАТО, што секако е во прилог на Русија.  Тогаш, непосредно по потпишувањето на преспанскиот договор премиерот Заев изјави дека навивачки групи од земјава биле финансирани да прават нереди...

Како и да е од повеќе страни, пред се од ЕУ, НАТО и САД континуирано пристигнуваа предупредувања дека има руско влијание врз процесите на македонското интегрирање во НАТО. Како резултат на ова двајца руски дипломати беа протерани од Грција, а дополнително на двајца други не им беше дозволен влез во земјата. На руско влијание во регионот предуперди и генералниот секретар на алијансата Столтенберг во пред референдумското интервју за Канал 5.

И првиот човек на Пентагон Матис, за време на неговиот лет до Скопје, на американските новинари им кажа дека сака да даде поддршка на договорот меѓу Македонија и Грција, бидејќи имало многу силно руско влијание тој да не успее, а земјата да остане надвор од НАТО Алијансата.

Протест во Романија против измените на Законот за правда

Низ цела Романија протестираа судските службеници против измените на Законот за правда.

Измените во Законот биле донесени со итен декрет од Владата , што го довело во прашање почитувањето на владеење на правото. За следната недела штрајк и проптести најавуваат и обвинителите.

Владиниот декрет на предлог на министерот за правда Тудорел Тоадер го менува начинот на избор на државните обвинители и ги отстранува повеќето надзорни органи задолжени за општинските судови.

ЕУ и американскиот Стејт Департмент веќе оценија дека со оваа измена се нарушува независноста на правосудството и владеењето на правото.

Во Хрватска продаваaт магла и тоа во тегли (ФОТО)

Во хрватскиот град Карловац се продаваат тегли со магла , што се нудат како сувенир.

Во пордавниците за сувенири во карловац почна продажбата на теглички со магла за 20 куни (2,69 евра) . Авторката на сувенирот Морана Рожман гарантира дека во секој тегличка од 450 грама има 100% магла од Карловец.

Вели дека не е многу оригинален производ , зашто во Лондон со децении се продава спакувана магла , но е изненадена од интересот.

Рожман вели дека поради четирите реки , во Карловец има доволно магла и за да остане и за да се продаде.

МНР објави прирачник за медиуми за употреба на новото име

Министерството за надворешни работи на својата веб страница објави прирачник за медиумите за употреба на новото име, Република Северна Македонија, согласно Договорот од Преспа.

Официјалното име, како што се наведува во прирачникот, е Република Северна Македонија, скратено Северна  Македонија.

Националноста (државјанството) е македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, официјалниот јазик е македонски јазик, кодовите се МК и МКД, а придавката македонски се употребува во однос на етничкиот и културниот идентитет, јазикот, историјата, културата, наследството, територијата и останатите атрибути.

Овие термини во тој контекст се сосема различни во однос на оние кои се користат за означување на регионот Македонија во Грција.

Во прирачникот се наведуваат примери за точна и неточна примена на придавката.

Правилно: македонски етнички идентитет, македонски јазик, македонска култура, македонска територија, македонски граѓани, македонска историја, македонски планини, македонска литература, македонско кирилско писмо, македонска храна, македонски цркви…

Неточно: придавки како „северно македонски", „с. македонски" и „северномакедонски".

Во прирачникот се дава појаснување и за употребата на придавката во однос на државата, нејзините органи, јавни и приватни институции и се што е поврзано со државата, основано согласно закон и финансирано од државата за активности во странство. Придавката тука треба да гласи „од Република Северна Македонија" или од „Северна Македонија".

Правилно: Влада на Република Северна Македонија, претседател на Северна Македонија, министер за надворешни работи на Република Северна Македонија, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј" на Северна Македонија.

Неточно: „северно македонски", „македонски", „с. македонски" и „северномакедонски".

Во однос на активностите, придавката може исто така да гласи „македонски".

Правилно: македонска економија, здравствениот сектор на Република Северна Македонија, македонска уметност, македонска музика, македонско земјоделство, македонска артихтектура, прехранбена индустрија на Северна Македонија.

Неточно:  „северно македонски", „с. Македонски" и „северномакедонски".

притисни ентер