Потребни состојки: 500 гр. свинско маринирано филе, 200 гр. пршута, 400 мл. солена павлака, малку масло, варен компир, варен мешан зеленчук, малку свеж магдонос, зачин од сув зеленчук и бибер по желба.
Постапка:
Свинското филе се сече на 3-4 парчиња и се маринира во масло и зачини.
Свинското филе треба да отстои во маринада 24 часа.
Парчињата месо се пржат во тава со загреано масло.
Се додава сечкана пршута и се продолжува со пржењето.
По неколку минути се додава солена павлака и се продолжува со пржењето.
При крај се зачинува со зачин од сув зеленчук и бибер по желба.
Готовите мињони се ставаат во чинија и се декорираат со: варени компири, варен зеленчук и свеж магдонос.