Доколку деновиве сте во дилема што би можеле да приготвите како предјадење или лесен оброк за новогодишната трпеза, овој солен ролат е одлична идеја. Се приготвува лесно, а состојките ги имате во вашата кујна. Гостите ќе бидат воодушевени и од неговиот изглед и од неговиот вкус.
Состојки:
5 јајца
5 лажици брашно
прашок за пециво
2 лажици масло
300 гр сирење
една павлака
шунка
сол
ситно сечкана пиперка
Подготовка:
За да се направи кората потребно е да се изматат јајцата, да се додаде масло, половина павлака, брашно, прашок за пециво и малку сол. Добро изматете ја смесата, па премачкајте ја тавата со масло и истурете ја смесата во неа. Кога кората ќе се испече, ставете ја на влажна крпа, завиткајте ја и оставете ја да се излади. За тоа време, направете го филот. Во еден сад ставете го сирењето, половина од павлаката, а доколку сте љубители на печен сусам, можете да додадете тоа или ситно сечкана пиперка. Расукајте ја кората и намачкајте ја со филот, па преку него наредете ги парчињата шунка и повторно замотајте ја. Оставете ја во фрижидер да се излади. Доколку сакате ролатот да има зелена боја, при правењето на кората можете да додадете ситно сечкан спанаќ.